Mums på påskbordet

Det här receptet har jag provat idag för första gången, jag hittade det på Ica och gillar det jättemycket. Passade på att fota när jag ändå var i farten för det kändes från start att det här vill jag dela med mig av. Vanlig hummus har jag gjort minst hundra gånger, men med jordärtsskocka blev det lenare och lite mjukare sötare i smaken. Jordärtskockor skalar jag bäst med tesked, precis som ingefära, för att inte få så mycket svinn. Det blir perfekt till vårt påskbord utan kött, men passar ju såklart året runt.

 

  • 500 g jordärtskockor 
  • 1 2/3 msk olivolja 
  • salt och svartpeppar 
  • ca 667 g kokta kikärter 
  • 1 2/3 vitlöksklyfta 
  • 3 1/3 msk färskpressad citronsaft (2 msk mostvarar ca 1/2 citron)
  • 3 1/3 msk tahini (sesampaste)
  • 4/5 tsk spiskummin 
  • 1 2/3 dl olivolja

 

  1. Sätt ugnen på 225˚C. Sätt in en ugnssäker form i ugnen.
  2. Skala och dela jordärtskockorna i halvor. Vänd dem med olivoljan. Krydda med salt och peppar. Häll jordärtskockorna i den förvärmda formen. Sätt formen mitt i ugnen 15-20 minuter eller tills de är mjuka.
  3. Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av ordentligt. Skala och riv vitlöken. Pressa citronen.
  4. Mixa rostade jordärtskockor, kikärtor, vitlök, hälften av citronsaften, tahini, spiskummin med olivoljan. Smaksätt med salt, peppar och ev. med mer citronsaft.

 

Kommentera

Your email address will not be published.

*