Kalasmat

  I går hade vi 10-års kalas med släkten. När vi har kalas är det många gäster som åkt långt så det hör lite till att vi bjuder på lunch. Alltid knivigt att beräkna mat för över 20 gäster. I år blev det pumpa och sötpotatissoppa med foccacia-bröd. Jag hann med att ta en bild under kalaset, på katten som var den minst stressade i huset och som satt på en pall och sov samtidigt som det lagades bröd, soppa, kakor med folk överallt runtomkring. Vilken egenskap den varelsen har! Jag hann med att ta några bilder före och efter iallafall, för idag blev det soppa till lunch. Exakt 2 portioner över faktiskt, vilken tur för oss workers som jobbar hemma!

Jag har inte riktigt koll på hur balansen kring ingredienserna blev, jag utgick från ett recept men när jag kom till affären fans det bara två pumpor kvar (behövde fyra) så fick tänka om och köpte några sötpotatisar istället. Det blev nog kanske bättre faktiskt. Men höftar lite på en soppa för 4 per + ev matlåda.

 

1 butternutpumpa
2 sötpotatisar
1 burk plommontomater
1,5 msk vitt vin
2,5 dl crème fraîche
salt och peppar
fetaost som topping (köpte en stor plåtburk med bosnisk fetaost, mycket mildare i smaken och väldigt prisvärd)

 

Jag kokade potatis och pumpa (skala och kärna ur) i 15 min, hällde i tomaterna, stavmixade, hällde i en skvätt vitt vin, crème fraiche och kryddade med salt och peppar. Låt koka upp och klart. Nästan för enkelt va!! Brödet har jag ju ingen bild på tyvärr, kanske också för att det gick åt nästan direkt det kom ur ugnen. Vi gjorde två plåtar med foccacia som vi toppade med rosmarin, oliver och en massa flingsalt. Länkar till ett recept här om ni är sugna (det hade dessutom rödlök på, det ska jag ha nästa gång).

2 thoughts on “Kalasmat”

 1. Emma
   · 

  Soppa är min favoritkalas-mat! Måste testa med lite sötpotatis i nästa gång. Tack för tips!

  Katter alltså, finns det något mer hemtrevligt? Båda barnens högsta önskan att allergierna i familjen försvinner…

  • linaostling
    · 

   Å, ja soppa och katter är två favoriter! Min moster blev av med sin allergi efter graviditeten, men det är ju ingen större tröst för barn såklart 🙁 Kämpa på! Kram å ha en fin dag

Lämna ett svar