Ljusskola: Sol eller blixt?

Inför ett stort jobb nästa vecka har jag tänkt mycket på naturligt ljus vs blixtljus, jag älskar nämligen båda. Det jag inte gillar lika mycket är när det syns att det är blixtljus och det känns utfrätt i de ljusa partierna och alldeles igenbäckat i de mörka. Med blixt kan du få total kontroll över ljuset och pilla hur länge som helst för att få ett bra ljus, det går ju inte alls med det naturliga ljuset som ändrar sig hela tiden. Det naturliga ljuset finns hela tiden och gör det snabbjobbat medans att mecka med blixtar kan vara sjukt tidskrävande. Ja det finns massor att säga om det här, men jag tänkte stanna vid det och visa två bilder tagna här hemma idag när jag skulle plåta midsommar för en ny kund (så roligt med ny kund också!!) en med naturligt ljus och en med blixtljus. Innan jag kom på att jag skulle göra en jämförelse hann jag plocka bort blommorna så bilderna är inte exakt exakt. Jag vet vilken jag gillar, vilken gillar du bäst?

 

På översta bilden har jag använt en blixt genom en stor diffuserings-skärm så att det blir som ljuset genom ett fönster ungefär. Framför skärmen har jag ställt saker så att ljuset ska strila och inte bli så platt. Den undre bilden är naturligt ljus från två håll, vilket också syns på dubbelskuggorna (inte så tjusigt tycker jag).

4 thoughts on “Ljusskola: Sol eller blixt?”

 1. Linda-Maria
   · 

  Jag gillar det naturliga ljuset bäst! Den känns mindre intensiv och mer mjukt harmonisk.

  • linaostling
    · 

   Generellt eller just på dessa bilder? I det här fallet upplever jag det naturliga ljuset mer intensivt.. Jag är också en sucker för naturligt ljus (generellt) men här gillar jag inte hur det blir skuggor åt flera håll.

 2. Johanna Flyckt gashi
   · 

  Mä fasen vad grym du är med ljussättningen sååå fint???

Lämna ett svar