Nyponsoppa och en kreativ död / Rose hip soup

Tekniken strular här hemma, och jag blir galen. Inte kreativt galen tyvärr, snarare kreativt döende när datorerna lever i sitt eget onåbara universum. Tur för mig att jag har solstrålar här hemma som ger mig energi. Det där med att älska mig som mest när jag förtjänar det som minst, japp, får nog erkänna att jag är hon som behöver den där kramen just nu. Vi har varit förkylda och hemma från både dagis och skola hela veckan, varvat ner och gjort saker som fallit oss in. Pysslat, knåpat, sytt. Häromdagen tyckte Eje att vi skulle göra nyponsoppa. Det var knasigt lätt, nypon hittade vi på tomten och egentligen var det bara att plocka av och koka upp. Vilken vitaminboost nyponsoppa är, det måste ju vara meningen att vi ska ta hand om de små bären just vid den här gråa årstiden. Och även om det kanske inte fixar datorn här hemma kanske jag kan hantera den bättre efter det här.

Jag fotar mat alldeles för sällan. I matfotografering får jag utlopp för två saker jag verkligen uppskattar, mat och bild. Känner att det är dags att tänka på vad 2015 ska innehålla, mer mat i bild tycker jag.

Nyponsoppa heter rose hip soup på engelska. Både vackert och lite lustigt. En kopp av de mest C-vitaminrika nyponarterna innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. My god!! En kopp!! Ser ni förresten den stora emaljkoppen på bilden? Hittade den på IKEA häromdagen. Svart och cremefärgad inuti, så snygg och passar perfekt till din nyponsoppa. Den heter Ryssby och för 39 kronor är den din.

Recept nyponsoppa 

7 dl färska nypon
3 l vatten
1 dl ekologiskt socker
1,5 msk potatismjöl

Jag kokade nyponen ca 30 min i 1,5 l vatten för att de skulle mjukna lite innan jag stavmixade dem i vattnet. Har man en matberedare kan man mixa dem innan koket. När allt var mixat hällde jag i resten av vattnet, kokade upp, hade i lite redning av vatten och potatismjöl (tyckte inte det behövdes så mycket, beror på vilken konsistens man önskar) och sist men inte minst lite socker. Klart. Ät varm eller kall, en favorit här hemma är tillsammans med såna där mandelbiskvier. 

 

Recipe rosehip soup 

7 cups fresh rose hips 
3 l water 
1 cup organic sugar 
1.5 tbsp potato flour 

I boiled the rose hips about 30 min in 1.5 liters of water for them to soften a bit before I mixed it together with the water. If you have a food processor you can mix them before you boil them. Once everything was mixed, I poured in the water and boiled it up again. Pour a little potato flour mixed with water into the soup (did not think it needed that much, depends on the consistency you desire). Last but not least, a little sugar. Done. Serve hot or cold. 

 

 

 

Lämna ett svar