Ogräs i maten

Idag har jag inte kunnat sluta tänka på hur bra det här är, mitt superbästa tips som måste delas pronto. För nu börjar ju trädgårdssäsongen igen, och du som har kirskål (alla med minst en rabatt), listen up, för här kommer nämligen en möjlighet för dig att se kirskålen aka ”jobbigaste ogräset” på ett helt nytt sätt, nämligen som mat. Å, visst är det smart!! Vi plockar kirskålen när de är som svagast men som mest näringsrika (nu) och lagar oss en högst hemlagad och närodlad paj eller pesto. Kirskålen är gratis och finns runt knuten. Den behöver inte vattnas eller pratas med. Bara plockas och njutas av. Jag har tänkt på det här så länge men aldrig kommit till skott riktigt, hur som helst hade jag en chevreost i kylen och trädgården full med kirs och inga fler ursäkter. Och du som inte har kirs, jag lovar dig att om du frågar vilken trädgårdsägare som helst så kommer denne gladeligen dela med sig av sin kirskål. Här kommer receptet.

 

Ogräspaj av kirskål

Min pajdeg gjorde jag kolhydratsfri, men vilken pajdeg som helst funkar ju. Receptet på pajdegen hittade jag här

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. (Jag har ingen mixer så jag bortlade sesamfröna och blandade sedan ihop det med mandelmjölet) Låt vila i kylskåp ca 30 min. Tryck ut i pajform och nagga botten med gaffel. 
Grädda skalet i 175 g i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj värmen till 200 gr.

Äggstanning

1 1/2 liter späd kirskål 
smör till stekning
salt och peppar
1 lök
3 vitlökar
4 ägg
1 dl grädde
1 dl turkisk yoghurt
200 g chevreost

Skölj kirskålen, skär bort stjälkarna ifall du fick med dem och förväll i kokande vatten 1 minut.  Fräs den tillsammans med lök och vitlök i smör med salt och peppar. Blanda ägg och grädde och rör ner i den avsvalnade pannan. Smaka av med salt och peppar.
Häll äggblandningen i det förgräddade pajskalet och lägg över chevren. Grädda pajen i cirka 30 minuter.

 

Lämna ett svar