Tips från fotografen

Jag och Mari har varit i Göteborgs underbara skärgård i två dagar och jobbat. Räknas det verkligen som att jobba när man har så här roligt på jobbet? Jovars, det är absolut inte glammigt hela tiden, typ aldrig egentligen, men förbaskat roligt har vi oftast. Uppstigning 4.30, resvägen är oftast på en 5 timmar, plåtandet 5 timmar, sen brukar vi försöka sammanställa det vi gör sen när vi sitter på vårt lilla hotellrum på kvällen för att sätta ihop det vi gjort under dagen och i bästa fall redan då skicka iväg jobbet till en redaktion. För strax senare är det upp och hoppa igen, och då är det en ny dag med nya intryck och med andra ord rätt så skönt att göra klart en sak innan vi påbörjar en annan. Men egentligen var det inte alls det jag skulle skriva om, det var ett litet fototips. Ovan har jag blivit fångad av Mari när jag plåtar på fri hand, och det slog mig när jag såg bilden att jag alltid använder kroppen som stöd när jag plåtar på fri hand. Utan att tänka på det, det är inbyggt så nu. Annars har jag ju alltid stativet, men när det inte finns får en ta till höften eller benet eller annan valfri kroppsdel. Det här är faktiskt en jättebra grej, håll ihop dig när du fotar, in med armarna mot kroppen och stå en aningens bredbent med båda fötterna så att du fördelar tyngden. Då kanske du kan få till en skarp bild fast du har en lång slutartid (typ 1/30). Dagens tips alltså nu när du ska ta porträtt på kattungen eller studentfiraren.

Kolla in fler bilder och behind the scenes från husen vi jobbat i på Maris blogg vetja!

Foto: Mari Strenghielm

Lämna ett svar